Blog entry by Karine Westmoreland

Anyone in the world

Якщо не підняти зарплати поліцейським вони почнуть страйк За результатами зустрічі, як відомо, запит МВС було схвалено і співробітники Національної поліції України найближчим часом отримають підвищення заробітної плати, про що свідчить заява голови Нацполіції. Ключовим автором цього проекту є заступник голови комітету з питань правоохоронної діяльності В'ячеслав Медяник ("СН"). Але зробити виплату планують прогресивною: голова Нацполіції не зможе отримувати менше ніж 30 мінімумів (71 790 гривень), його перший заступник - менше 28 (67 тисяч гривень), начальники департаментів - менше 26 (62 218 гривень). Нагадаємо, що в червні цього року заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко говорив про зарплати в поліції на рівні 13,5 тисячі гривень на місяць, що нижче, ніж у НАБУ та ДБР приблизно в 4-5 разів. Держбюджетом-2022 передбачено додаткових 2,8 млрд грн на підвищення зарплат правоохоронцям, 1 млрд грн з яких - лише на зарплати національної поліції. Мінімальна ставка - близько 2,8 євро. Таким чином, кваліфікований монтажник риштувань скільки заробляє поліцейський в Україні близько 15 євро на годину, монтажник із сертифікатом Journeyman заробляє 15,80 євро, майстер - 20 євро, а провідний будівельник - понад 21 євро на годину. Працівники логістики та складу Ikea отримують 2278-2616 євро на місяць у Гессені.

Тому торік улітку в бюджетному запиті на 2022 рік ми спочатку закладали суму в 70,5 млрд гривень саме на зарплати й податки, щоб поліцейські отримували в середньому не менше 24 тисяч гривень на місяць. Згідно постанови Кабміну про підвищення заробітних плат військовослужбовців, ухваленю в лютому 2022 р., поліцейським виплачується додаткова винагорода в розмірі 30 000 грн в розрахунку на місяць у період воєнного стану (згідно затвердженого указу Президента "Про продовження строку дії воєнного стану в Україні" він триватиме до 25 травня). Відтак очікується підвищення зарплат у квітні 2022 року. Слідчим, дізнавачам та оперативникам територіальних підрозділів виплатять із січня додаткові 5%, а у лютому ще 5%. Тільки на цьому підвищенні зупинятися не збираються: після першого кварталу Кабмін та Верховна Рада мають переглянути держбюджет на 2022 рік. В останні роки безробіття в Італії все ж знижується, але такими повільними темпами, що це практично не помітно простим громадянам (всього 0,2 % за минулий рік).

Цей пул парламентаріїв отримав неформальну назву "група Разумкова", і практично всі вони є авторами №6506-2. Альтернативний проект №6506-2 подав так звана група Разумкова. Буквально за кілька тижнів група розросла до 50 тисяч людей, а в соцмережах почали з'являтися її аналоги. Деякі співробітники й співчуваючі почали розганяти в соціальних мережах і телеграм-каналах інформацію, що хтось десь не хоче працювати і погрожує "італійським страйком". Наразі співробітники поліції отримують заробітну плату у розмірі від 10 до 14 тисяч гривень на місяць, залежно від того, в якому регіоні вони служать та яку обіймають посаду. Щоб стати державним охоронцем, необхідно пройти спеціальну підготовку, до якої допускаються лише комісари поліції. «Головний підхід - підвищувати зарплати й виплати необхідно системно й планово, базуючись на досягненні конкретних результатів роботи», - зауважив міністр. Так чи інакше вже 11 січня 2022 року міністр внутрішніх справ Денис Монастирський заявив , що до держбюджету на 2022 рік за рахунок "ковидного" фонду заклали додатково 2,5 млрд гривень на підвищення зарплат. Два інші документи припускають, що втілення в життя відбуватиметься у рамках бюджету НПУ на рік. Щоправда, там на питання грошового забезпечення НПУ дивляться по-своєму і на цьому ґрунті вже розпочали протистояння.

Міністр МВС Денис Монастирський зазначив, що належне грошове забезпечення працівників МВС було й залишається його пріоритетом роботи. З одної сторони, нам за рахунок цієї премії підвищують час від часу розмір грошового забезпечення. Насамперед розмір окладу збільшиться у патрульних, спецназівців та поліцейських, які несуть службу в зоні ООС. Першочергово зарплати зростуть у патрульних, спецпризначенців та поліцейських, які несуть службу в зоні ООС. Це стосуватиметься патрульних поліцейських, спецпризначенців і правоохоронців, які відбувають службу в зоні операції Об’єднаних сил. Це проблема. Це проблема на рівні страхування відповідальності загалом поліцейських. Це буде посадовий оклад, доплати за спецзвання, надбавки за вислугу років, доплати за роботу з держтаємницею та премії (не більше 30% від посадового окладу). Якщо начальству щось не подобається, ці надбавки можна легко зняти. Якщо в колі рідних і близьких немає підходящої няні, можна звернутися в агентства. Якщо громадянин має якусь тимчасову підробіток, на якій запрацює невелику суму, то сумується весь отриманий дохід і з цієї цифри віднімається податок.